top of page
Significat del nom “Kanku”:

 

観 - KAN (カン) -- Mirada / Vista / Aparença
空 - KU (クウ) -- Cel / Buit



El significat de "Kanku" (観 空) és clar: "Mirada al Cel". Encara que altres interpretacions com "Mirar al Cel", "La Vista del Cel" o "Mirar al buit" serien possibles, el seu sentit seria el mateix.

 

Va ser el Mestre Gichin Funakoshi va triar aquest nom, igual que molts altres, en introduir el Karate al Japó. Aquest nom es deu al primer moviment de la versió Dai del kata (Kanku Dai, 観 空 大), en el qual es mira cap al cel a través de les mans. Per Schlatt, el moviment de fotin Haishu uke que precedeix el segon salt de la versió Sho del kata (Kanku Sho, 観 空 小) també es pot interpretar com una mirada al cel.


Camps i Cerezo escriuen "Kanku" en japonès amb el caràcter "kan" 观. Aquest caràcter tindria la mateixa pronunciació i significat que l'estudiat, i pel que sembla està en desús en la llengua japonesa.

 

El passat del nom:

 

Abans que el Mestre Funakoshi canviés el nom original a " Kanku ", aquests katas rebien el nom " Kushanku " a Okinawa . Segons Schlatt es va atorgar aquest nom en honor a Kung Shiang Chün , el diplomàtic xinès expert en kenpo que va desenvolupar el kata. Nakayama dóna suport a aquesta teoria quan explica que el seu anterior nom de " Kushanku " prové d'una corrupció del de Kung Siang Chun , membre d'una missió diplomàtica durant la dinastia Ming i expert en lluites xineses .

 

El nom " Kushanku " es va convertir en " Koshokun " o " Kosokun " en adoptar la pronunciació pròpia del Japó , abans de transformar-se definitivament a " Kanku " . Kanazawa també apunta la possibilitat que el kata Kushanku fos introduït per Koshokun , enviat de l'Imperi Ming de la Xina i expert en kenpo . El mateix Kanazawa escriu " Koshokun " en japonès fent servir els caràcters 公 柤 君. Com a nom propi o cognom d'una persona no tindria sentit intentar buscar-li un significat . No obstant això , la traducció dels aquests caràcters suggereix alguna cosa com " ministre d'estat" o " regidor" , en clara referència a un càrrec governamental , estatal , públic . D'aquesta manera podem deduir que " Kushanku " i després " Koshokun " , encara fent referència al diplomàtic xinès que va crear o introduir el kata a Okinawa , no evoquen el nom d'aquest, sinó el seu ofici .


La teoria de Camps i Cerezo és que el nom del kata procedeix d'un expert xinès de nom Kwang Shang - fu , pronunciat " Kushanku " i traduït al okinawés per " Kosokun " . Aquest mestre , transmissor del kata , hauria estat enviat per l'emperador Ming a la colònia okinawense de Kumemura en 1761 . Aquests autors escriuen " Kushanku " i " Kosokun " indistintament amb els caràcters japonesos     公 柤 君. Funakoshi canviaria el nom posteriorment per " Kanku " o " Kwanku " .


Pel que sembla en la versió anglesa del llibre del Mestre Funakoshi " Karate-do Kyohan " , el traductor , Tsutomu Oshima ( Shotokai ) , afirma que " Kwanku " podria ser un altre nom que rebessin aquests katas , sent la pronunciació d'Okinawa de " Kanku " .
Si la història del mestre xinès Kushanku és certa , el més probable és que hagués visitat Okinawa a mitjan segle XVIII , i ensenyat a Sakugawa (1733-1815) , qui al seu torn seria mestre de Sokon Matsumura ( 1797-1889 ) . Potser va ser Sakugawa qui va crear el kata i li va donar nom en honor al que fou el seu mestre .



Curiositats:

- Kanku Dai era el kata preferit de Gichin Funakoshi (Schlatt), el kata que més li agradava veure executar (Nakayama).
- El caràcter pronunciat "ku" a "Kanku" (観 空) és el mateix que es pronuncia "kara" a "Karate-do" (空手道).
- Existeixen nombroses versions del kata en diferents estils: Shiho Kushanku (四方 公 柤 君, "shiho" vol dir "quatre direccions"), Yara Kushanku, Chibana Kushanku, Kushanku de Kitayara, de Kuniyoshi, etc. (Kanazawa).

 

Les dues versions del kata:

 

Hi ha 2 versions d'aquest kata:
- Kanku Dai (観 空 大) → Mirada al cel "Gran"
- Kanku Sho (観 空 小) → Mirada al cel "Petit"

Diagrama i Enbunsen 

KANKÛ DAI:
Mirada al cel, Gran.

Kanku dai comença dirigint la vista al cel, d'aquí el seu nom.

 

En aquest Kata trobem quasi tots els elements dels Kata Heian. El Sensei Itosu va dividir el kata en els 5 Heian per al seu aprenentatge a l'escola secundària. 

És el Kata amb més moviments i la seva durada és d'aproximadament 55s.



El nivell d'aquest Kata resideix en la habilitat de controlar el tempo i la respiració i tensió en tot moment ja que, com hem dit, és un Kata molt llarg. 



 



NIVELL: 





 





KANKÛ SHO:
Mirada al cel, Petit.

El moviment de Kanku Sho d'abans del salt es pot interpretar com una mirada al cel.

 

Kanku Sho és un Kata amb dues variants, segons les habilitat i/o edat del practicant, es pot realitzar el salt circular amb Mikazuki Geri i Ushiro Geri a l'aire o bé fer-lo recolzant un peu (con en el video).

Aquest salt enrera és una de les seves característiques més importants. (Tenshin tobi gaeshi), el qual es realitza desprès de defensar un atac de Bo (Bo-uke).

 

Al igual que Kanku Dai, és un Kata molt llarg i complicat. La seva durada aproximada és de 50s.

 

Els moviments i l'embusen de Kanku Dai i de Kanku Sho són molt similars. 

 

El Sensei Itosu va crear Kanku Sho del més antic Kanku Dai.

 

 

NIVELL: 





 





Diagrama i Enbunsen 

bottom of page