top of page

Tsuki vs UCHI: Directe o Circular?

 

Els atacs que es realitzen en Karate amb els braços són de dos tipus: tsuki o uchi.
Les tècniques de tsuki també es coneixen com a "directes", i en contraposició les

de uchi com "indirectes" o "circulars". Aquesta interpretació està àmpliament estesa i és la comunament acceptada. No obstant això, genera dubtes:


Per què el mawashi-zuki és tsuki (directe) si és circular (mawashi)?

- Tècniques com ura-zuki, kagi-zuki o age-zuki tenen una trajectòria més aviat circular, però són tsuki.- Tècniques com teisho-uchi poden realitzar-se amb la mateixa trajectòria d'un tsuki però no deixen de ser uchi.


En el "Diccionari de Karate Shotokan" de Schlatt es classifica tsuki-waza com "tècniques de puny", enfront de uchi-waza: "tècniques de mà". És cert que totes les tècniques tsuki són de puny, i que totes les tècniques de mà són uchi, però tècniques com uraken-uchi o Tettsui-uchi són tècniques de puny i són uchi, de manera que aquesta classificació no és la més correcta.
 

 

D'aquesta explicació es dedueix que la veritable diferència entre tsuki i uchi no és la trajectòria (directament o circular) sinó l'ús del colze (estirant o en snap). La base d'això trobem una ràpida explicació per al conflictiu cas del mawashi-zuki: és tsuki perquè es realitza estirant el colze, no utilitzant el colze en snap, i la seva trajectòria no influeix en absolut.


Significat literal dels termes:


TSUKI: A​punyalar / Empènyer / Clavar / Perforar / Punxar
UCHI: Cop​

Com veiem, ni tsuki ni uchi fan referència a una trajectòria concreta. Tsuki es refereix a tècniques que un cop assolit l'objectiu no s'aturen, penetrant en la línia de l'atac.Aquest sentit pot evocar la idea de la línia recta (directe). Uchi, en canvi, és simplement "cop", un terme totalment genèric al qual no se li poden atribuir propietats específiques com fer referència a una trajectòria circular, a tècniques de mà oberta, ni tan sols a l'ús del colze en snap.

Conclusions:
Traduir tsuki per "directe" i uchi per "indirecte" o "circular" és tan normal com incorrecte.Les tècniques de tsuki sempre són de puny, i tenen el sentit de "clavar" en l'objectiu.Les tècniques uchi poden ser de puny, de mà oberta o de colze, i en teoria fins i tot les puntades podrien ser uchi, ja que una cosa que només significa "cop" no té perquè estar restringit únicament a cops amb els braços.

"Així com el "tsuki" parteix de l'extensió el colze, el "uchi"es basa en la seva utilització com a pivot, de manera que l'avantbraç descrigui un semicercle i colpejantamb el puny o la mà oberta, aprofitin el rebot originat per aquest ressort en copejarhoritzontal o verticalment de manera instantània. Aquest tipus de rebot instantanis'anomena "snap".
Una altra variant la constitueixen el "enpi-uchi" o "Hiji-uchi". Tot i que cal advertir quetant el colze com el genoll no poden classificar-se clarament com tècniques de "uchi",sinó que estan més bé dins del camp del "lligui" (cop sec)."

                                                                                                                                                                                                                                                             Nakayama Masatoshi.

TSUKI WAZA

UCHI WAZA

Parts del puny:


Abans de coneixer les parts del puny i de la mà, és interessant saber com es tanca correctament el puny.

Com tancar correctament el puny:

Com es veu en la imatge, partint de la mà obert:

1. Tanquem primer els quatre dits llargs com si volguéssim clavar-nos les ungles al palmell de la mà fortament, començant per el dit petit i fins al index.

 

2. Tanquem el "dit gros" just a sobre dels dos més pròxims i apretem ben fort.

Ippon-ken/Shoken:

Puny amb una sola falange, es subjecta el dit "índex" amb el "gros". Utilitzat per a colpejar punt vitals.

 

Nakadaka-ippon-ken:

Puny amb la falange del dit del mig, es subjecta el dit "del mig" amb el "gros". Utilitzat per a colpejar punt vitals.

 

Seiken/Daiken:

Puny bàsic. s'ataca amb la zona alta dels dits. Utilitzat en Oi-tsuki, mawashi-tsuki, kagi-tsuki, ura tsuki...​

 

Tettsui/Kentsui:

 

Puny de martell. S'ataca amb la base del puny tancat. Utilitzat en tettsui-uchi, i yoko tettsui-uchi generalment.

 

Uraken:

 

Part superior del puny, utilitzat en uraken-uchi i tate-uraken generalment.

Com realitzar un atac de tsuki:

Tal i com es veu a la imatge de la dreta, la línia que descriu l'avantbraç amb el puny ha de ser recta. El canell no ha de caure ni endavant ni pujar-lo respecte de la línia esmentada.

 

Pel que fa a la inclinació, el puny ha d'estar lleugerament rotat cap a l'interior per tal de poder colpejar correctament amb tot el puny i no sols amb els dos "nudillos" que sobresurten.

bottom of page